de La Guéronnière i wsp.

Zwiększenie dziennego spożycia wody obniża ryzyko kamieni nerkowych – na podstawie pomiarów wskaźnika ryzyka krystalizacji (CRI)

Wstęp

Kamienie nerkowe dotyczą ok. 10% populacji, a zapadalność na tę chorobę w wielu krajach wciąż się zwiększa. Wydatki medyczne z powodu tego schorzenia są bardzo wysokie i stale rosną. W większości przypadków w ramach zapobiegania nawrotom kamieni udziela się pacjentom porad dotyczących żywienia. Jak zaobserwowano, wystarczające spożycie wody, skutkujące produkcją co najmniej 2 l moczu/dziennie, powoduje jego rozcieńczenie i obniża ryzyko powstawania kamieni nerkowych. W związku z tym celem niniejszego badania było zmierzenie wpływu wypijania dodatkowych 2 l wody dziennie na wskaźnik ryzyka wystąpienia kamicy nerkowej, zwany wskaźnikiem ryzyka krystalizacji (CRI – Crystallization Risk Index). 48 ochotników podzielono na dwie grupy – kontrolną i stosującą badane postępowanie. Po okresie obserwacji początkowej grupa stosująca badane postępowanie wypijała dodatkowe 2l wody dziennie, podczas gdy „grupa kontrolna” kontynuowała swoje dotychczasowe spożycie płynów. Na końcu badania porównano obie grupy.

Najważniejsze ustalenia

W porównaniu z grupą kontrolną wartość CRI w grupie spożywającej dodatkowe ilości wody znacznie się obniżyła. Bezwzględne dzienne dodatkowe spożycie wody w grupie poddanej badanemu postępowaniu wynosiło faktycznie 1,3 l/dzień, ponieważ ochotnicy zmniejszyli spożycie płynów pochodzących z innych źródeł.

Znaczenie dla zdrowia

Niniejsze badanie pokazuje, że zwiększenie dziennego spożycia wody do 1,3 l/dzień, a w związku z tym także wzrost objętości moczu, powoduje obniżenie wartości wskaźnika ryzyka krystalizacji (CRI), a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia kamieni nerek.

de La Guéronnière V, Le Bellego L, Jimenez IB, Dohein O, Tack I, Daudon M, Arch Ital Urol Androl.

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Więcej informacji można znaleźć w oświadczeniu o plikach cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.