• Właściwości wody i słodzonych napojów gazowanych

    Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, mgr Ewa Rychlik

    Właściwości wody i słodzonych napojów gazowanych

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Wpływ spożycia wody na masę ciała

    Klaudia Wiśniewska, Ewa Kurowska, Katarzyna Okręglicka

    Wpływ spożycia wody na masę ciała

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Żywienie dzieci a zdrowie wczoraj, dziś i jutro

    mgr inż. Joanna Neuhoff-Murawska, dr hab. Piotr Socha, prof. dr hab. Jerzy Socha

    Żywienie dzieci a zdrowie wczoraj, dziś i jutro

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Soki: zalety i zagrożenia w żywieniu dzieci i młodzieży

    Mgr inż. Joanna Neuhoff-Murawska, dr hab. n. med. Piotr Socha, prof. dr hab. n. med. Jerzy Socha

    Soki: zalety i zagrożenia w żywieniu dzieci i młodzieży

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Zalecenia dla zdrowszego nawodnienia organizmu: zdrowie publiczne a otyłość i cukrzyca typu 2

    Lafontan i wsp.

    Zalecenia dla zdrowszego nawodnienia organizmu: zdrowie publiczne a otyłość i cukrzyca typu 2

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Łagodne odwodnienie organizmu wpływa na nastrój u zdrowych młodych kobiet oraz Łagodne odwodnienie organizmu zaburza sprawność poznawczą i nastrój u mężczyzn

    Armstrong i wsp. oraz Ganio i wsp.

    Łagodne odwodnienie organizmu wpływa na nastrój u zdrowych młodych kobiet oraz Łagodne odwodnienie organizmu zaburza sprawność poznawczą i nastrój u mężczyzn

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Wpływ stopniowego ograniczania spożycia płynów na nastrój i fizjologiczne wskaźniki odwodnienia organizmu u kobiet

    Pross i wsp.

    Wpływ stopniowego ograniczania spożycia płynów na nastrój i fizjologiczne wskaźniki odwodnienia organizmu u kobiet

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Wpływ zmian w zakresie spożycia wody na nastrój osób spożywających duże i małe ilości płynów

    Natalie Pross

    Wpływ zmian w zakresie spożycia wody na nastrój osób spożywających duże i małe ilości płynów

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Woda jako podstawowy składnik pokarmowy

    grupa ekspertów

    Woda jako podstawowy składnik pokarmowy

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Interwencja polegająca na edukacji na temat spożycia wody poprawia stan nawodnienia i wydolność fizyczną u młodzieży uprawiającej sport

    Kavouras i wsp.

    Interwencja polegająca na edukacji na temat spożycia wody poprawia stan nawodnienia i wydolność fizyczną u młodzieży uprawiającej sport

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Zwiększenie dziennego spożycia wody obniża ryzyko kamieni nerkowych – na podstawie pomiarów wskaźnika ryzyka krystalizacji (CRI)

    de La Guéronnière i wsp.

    Zwiększenie dziennego spożycia wody obniża ryzyko kamieni nerkowych – na podstawie pomiarów wskaźnika ryzyka krystalizacji (CRI)

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Farmakokinetyczna analiza absorpcji, dystrybucji i usuwania wody z organizmu

    Péronnet i wsp.

    Farmakokinetyczna analiza absorpcji, dystrybucji i usuwania wody z organizmu

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Ekspresja genów w mózgu w zależności od stanu nawodnienia organizmu

    Tang i wsp.

    Ekspresja genów w mózgu w zależności od stanu nawodnienia organizmu

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Małe spożycie wody a ryzyko wystąpienia hiperglikemii

    Roussel i wsp.

    Małe spożycie wody a ryzyko wystąpienia hiperglikemii

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Spożycie płynów i składników odżywczych a ryzyko przewlekłej choroby nerek

    Strippoli i wsp.

    Spożycie płynów i składników odżywczych a ryzyko przewlekłej choroby nerek

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Opłacalność pierwotnej prewencji kamicy nerkowej dla krajowego systemu opieki zdrowotnej

    Lotan i wsp.

    Opłacalność pierwotnej prewencji kamicy nerkowej dla krajowego systemu opieki zdrowotnej

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Znaczenie spożycia płynów w profilaktyce chorób układu moczowego: krótki przegląd

    Lotan i wsp.

    Znaczenie spożycia płynów w profilaktyce chorób układu moczowego: krótki przegląd

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Zależność między spożyciem wody, przewlekłą chorobą nerek i chorobami układu krążenia: analiza przekrojowa danych zebranych w ramach badania NHANES

    Sontrop i wsp.

    Zależność między spożyciem wody, przewlekłą chorobą nerek i chorobami układu krążenia: analiza przekrojowa danych zebranych w ramach badania NHANES

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Zależność między właściwymi dla moczu wskaźnikami biologicznymi nawodnienia organizmu a całkowitym spożyciem płynów u zdrowych osób dorosłych

    Perrier i wsp.

    Zależność między właściwymi dla moczu wskaźnikami biologicznymi nawodnienia organizmu a całkowitym spożyciem płynów u zdrowych osób dorosłych

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Biologiczne wskaźniki nawodnienia organizmu u osób dorosłych o różnych przyzwyczajeniach w zakresie spożycia płynów

    Perrier i wsp.

    Biologiczne wskaźniki nawodnienia organizmu u osób dorosłych o różnych przyzwyczajeniach w zakresie spożycia płynów

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Biologiczne wskaźniki nawodnienia i spożycie płynów w ramach diety u kobiet

    Armstrong i wsp.

    Biologiczne wskaźniki nawodnienia i spożycie płynów w ramach diety u kobiet

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Dobowe wahania i reaktywność biologicznych wskaźników nawodnienia organizmu na zmiany w zakresie dziennego spożycia wody

    Perrier i wsp.

    Dobowe wahania i reaktywność biologicznych wskaźników nawodnienia organizmu na zmiany w zakresie dziennego spożycia wody

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Objętość moczu i zmiana wartości eGFR w środowiskowym badaniu kohortowym

    Clark i wsp.

    Objętość moczu i zmiana wartości eGFR w środowiskowym badaniu kohortowym

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Wazopresyna: nowy cel w zapobieganiu chorobie nerek i opóźnianiu jej wystąpienia?

    Bankir i wsp.

    Wazopresyna: nowy cel w zapobieganiu chorobie nerek i opóźnianiu jej wystąpienia?

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Aktywność fruktokinazy pośredniczy w uszkodzeniach nerek wywołanych odwodnieniem organizmu

    Richard J. Johnson i wsp.

    Aktywność fruktokinazy pośredniczy w uszkodzeniach nerek wywołanych odwodnieniem organizmu

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Wzorce spożywania płynów: badanie epidemiologiczne przeprowadzone wśród dzieci i młodzieży w Brazylii

    Feferbaum i wsp.

    Wzorce spożywania płynów: badanie epidemiologiczne przeprowadzone wśród dzieci i młodzieży w Brazylii

    CZYTAJ CAŁOŚĆ
  • Spożycie płynów przez meksykańskie kobiety w okresie ciąży i przez pierwsze 6 miesięcy karmienia piersią

    Homero Martinez

    Spożycie płynów przez meksykańskie kobiety w okresie ciąży i przez pierwsze 6 miesięcy karmienia piersią

    CZYTAJ CAŁOŚĆ

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.
Więcej informacji można znaleźć w oświadczeniu o plikach cookie.

Bezwzględnie konieczne pliki cookie

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.). Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Analityczne pliki cookie

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie. Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Personalizujące pliki cookie

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Pliki cookie do targetowania

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.