Roussel i wsp.

Małe spożycie wody a ryzyko wystąpienia hiperglikemii

Streszczenie: dr Lise Bankir, INSERM UMRS 872, Université Pierre et Marie Curie, Centre de Recherche des Cordeliers, Paryż (Francja).

Wstęp

Kopeptyna jest peptydem wydzielanym wspólnie z antydiuretycznym hormonem wazopresyną, której ostatnio używa się jako pośredniego wskaźnika nawodnienia organizmu. Niedawne badanie epidemiologiczne wykazało, że kopeptyna jest niezależnym czynnikiem ryzyka wystąpienia cukrzycy. Może to być związane z ekspresją receptorów wazopresyny w wątrobie i trzustce – narządach kluczowych w regulacji stężenia glukozy we krwi. Niniejsze badanie miało na celu dokonanie oceny, czy samo spożywanie małych ilości wody może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia hiperglikemii będącej pierwszym krokiem do rozwoju cukrzycy. Hipoteza ta była testowana w ramach przeprowadzonego w środkowej Francji kohortowego badania epidemiologicznego „DESIR”, z 9-letnim okresem obserwacji.

Najważniejsze ustalenia

Badaniem objęto łącznie 3615 osób dorosłych (w wieku 30-65 lat) o prawidłowym stężeniu glukozy we krwi (tj. stężenie na czczo nie przekraczające wartości 1,10 g/l). Po włączeniu do badania uczestnicy otrzymali do wypełnienia kwestionariusze dotyczące stylu życia, obejmujące szacunkowe dzienne spożycie wody i innych napojów. Podczas okresu obserwacji poziom stężenia glukozy we krwi przekroczył normę u 565 osób. W przypadku uczestników badania, którzy spożywali mniej niż pół litra wody dziennie, ryzyko wystąpienia hiperglikemii zwiększyło się o 29% w porównaniu z osobami spożywającymi większe ilości płynów. Tendencja ta utrzymywała się także po skorygowaniu wyników o czynniki zakłócające (m.in. płeć, wiek, wywiad rodzinny w kierunku cukrzycy i spożycie napojów alkoholowych lub napojów słodzonych/gazowanych). Wynik ten nie zależał także od ilości wykonywanych ćwiczeń fizycznych, działalności zawodowej czy sposobów rekreacji.

Znaczenie dla zdrowego nawodnienia organizmu

Wnioski płynące z niniejszego badania epidemiologicznego wskazują, że utrzymywanie spożycia wody na niskim poziomie przez dłuższy czas może nie być odpowiednie dla organizmu (co należy skonsultować z lekarzem). Znaczenie tych wyników dla „zdrowego nawodnienia organizmu” wymaga dalszych analiz w odpowiednio kontrolowanych badaniach klinicznych z udziałem osób, które z własnej decyzji wypijają mniej niż pół litra wody dziennie. Takie przyszłe badanie będzie miało na celu ocenę profili ryzyka wystąpienia zespołu metabolicznego po zastosowaniu interwencji polegającej na znacznym zwiększeniu spożycia wody przez okres kilku tygodni. Potrzebne są także dalsze badania eksperymentalne, które pozwolą określić mechanizmy łączące stan nawodnienia organizmu z metabolizmem glukozy.

Roussel R, Fezeu F, Bouby N, Balkau B, Lantieri O, Alhenc-Gelas F, Marre M, Bankir L; D.E.S.I.R. Study Group. Low water intake and risk for new-onset hyperglycemia. Diabetes Care. 2011;34(12):2551-4. Epub, 12.10.2011.

Artykuł do pobrania: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21994426

 

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Niezbędne pliki cookies

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.).
Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Akceptuję cookies analityczne

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie.
Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Akceptuję cookies personalizujące

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Akceptuję cookies targetujące

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.

Więcej informacji można znaleźć w oświadczeniu o plikach cookie oraz w oświadczeniu o ochronie danych osobowych.