Strippoli i wsp.

Spożycie płynów i składników odżywczych a ryzyko przewlekłej choroby nerek

Streszczenie: dr Giovanni FM Strippoli, MPH, koordynator badań dotyczących nerek, Konsorcjum Mario Negri Sud (CMNS) we Włoszech.

Wstęp

W populacji ogólnej i w środowisku medycznym przyjęło się przekonanie, że woda jest dobra dla nerek, chociaż formalnie dotychczasowe badania nie wykazały, że spożywanie wody może faktycznie zmniejszać ryzyko wystąpienia przewlekłej choroby nerek lub spowalniać jej postęp. Przeprowadziliśmy pierwsze badanie obserwacyjne z myślą o dokonaniu oceny związku między spożyciem płynów a ryzykiem przewlekłej choroby nerek. Zastosowaliśmy badanie przekrojowe, po którym – wobec uzyskania interesujących wniosków – powinny nastąpić prospektywne badania kohortowe i ewentualnie badania randomizowane.

Najważniejsze ustalenia

Niniejsze badanie przekrojowe pokazuje, że większe całkowite spożycie płynów w postaci wody i pochodzących z pożywienia (oceniane na podstawie kwestionariuszy żywieniowych) może chronić przed ryzykiem wystąpienia przewlekłej choroby nerek. Ustalenia te poczyniono w oparciu o dwie przekrojowe analizy odpowiednio dobranej do badania populacji osób starszych w Australii; wymagają one potwierdzenia w prospektywnych badaniach kohortowych na różnych populacjach. Dalsze badania są niezbędne, gdyż mogą one pozwolić na zebranie dowodów świadczących o tym, że realizowane na poziomie populacji działanie prewencyjne, charakteryzujące się niewielkim nakładem kosztów, a polegające na zwiększeniu spożycia płynów, może zapobiegać przewlekłej chorobie nerek.

Znaczenie dla zdrowego nawodnienia organizmu

Chociaż wyniki niniejszego badania są wciąż wstępne i nie dają rozstrzygającego dowodu na to, że woda i spożycie płynów są korzystne dla nerek, stanowią one solidną podstawę, wokół której należy tworzyć silny program badawczy. W ten sposób będzie można ostatecznie udowodnić, czy interwencje polegające na zwiększeniu spożycia płynów i wody powinny być podejmowane na całym świecie w ramach działania na rzecz zmniejszenia obciążenia społecznego związanego z przewlekłą chorobą nerek. Finansowanie takich badań jest niezbędne.


Strippoli GF, Craig JC, Rochtchina E, Flood VM, Wang JJ, Mitchell P. Fluid and nutrient intake and risk of chronic kidney disease. Nephrology (Carlton). 2011.

 

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Niezbędne pliki cookies

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.).
Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Akceptuję cookies analityczne

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie.
Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Akceptuję cookies personalizujące

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Akceptuję cookies targetujące

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.

Więcej informacji można znaleźć w oświadczeniu o plikach cookie oraz w oświadczeniu o ochronie danych osobowych.