Lafontan i wsp.

Zalecenia dla zdrowszego nawodnienia organizmu: zdrowie publiczne a otyłość i cukrzyca typu 2

Streszczenie: Dr Max Lafontan w imieniu EWG Max Lafontan. Emerytowany dyrektor ds. badań w Narodowym Instytucie Zdrowia i Badań Medycznych we Francji (INSERM), zaangażowany w projekty badawcze dotyczące przebudowy (remodelingu) tkanki tłuszczowej i angiogenezy, interesuje się tematyką otyłości.

Wstęp

Promowanie potencjalnie niezdrowej żywności i napojów jest obecnie uznawane za czynnik ryzyka występowania otyłości u dzieci. „Dzieci są wciąż w dużym stopniu narażone na reklamy śmieciowego jedzenia”, stwierdził dr Tim Lobstein w niedawno opublikowanym w Obesity Reviews (12.07.2013) systematycznym przeglądzie dowodów naukowych w tym zakresie. Ze względu na gwałtowny wzrost częstości występowania nadwagi, otyłości i cukrzycy typu 2 na całym świecie organy odpowiedzialne za zdrowie publiczne i świadczenie opieki zdrowotnej stoją przed poważnym zadaniem dogłębnego zmierzenia się z tym problemem. Wskazówki i porady skierowane do populacji ogólnej mogłyby zapobiec upowszechnianiu się problemu nadwagi, wzrostowi kosztów opieki zdrowotnej i eskalacji obciążeń społecznych. W większości krajów znaczenie spożycia płynów było przeważnie pomijane w kampaniach i wytycznych. Pytanie „Co Pan(-i) pije?” często jest pomijane w kwestionariuszach żywieniowych.

Racjonalne podstawy badania

Interdyscyplinarna Robocza Grupa Ekspertów, w tym ekspertów w dziedzinie medycyny, żywienia, fizjologii i zdrowia publicznego, dokonała przeglądu badań dotyczących problemów związanych z nawodnieniem organizmu. Zwrócono uwagę na skutki nadmiernego spożywania napojów słodzonych cukrem (NSC) i substancji słodzących pozbawionych właściwości odżywczych (ang. NNS – non-nutritive sweeteners) w kontekście problemów związanych z nadwagą. Ponadto dokonano analizy i podsumowania wpływu NSC i NNS na metabolizm, a także ich mechanizmów działania i skutków dla zdrowia.

Znaczenie dla zdrowego nawodnienia organizmu

Zdaniem autorów niniejszego badania różne opublikowane ustalenia i wyniki wskazują na potrzebę poprawy działań w zakresie zdrowego nawodnienia organizmu. W związku z powyższym Robocza Grupa Ekspertów zaproponowała zalecenia dotyczące zdrowego nawodnienia. Osoby odpowiedzialne za edukację zdrowotną i opinia społeczna muszą zdawać sobie sprawę z następujących kwestii:

  • skład i zawartość cukrów (i ich wartość energetyczna) w napojach są regularnie modyfikowane ze względów marketingowych;
  • spożywanie NSC i NNS w nadmiernych ilościach jest szkodliwe dla zdrowia w ujęciu długoterminowym; oraz
  • spożywanie wystarczających ilości wody bezpiecznej do picia jest ważne dla zdrowego i zrównoważonego odżywiania się.

Aby powyższe kwestie dotarły do świadomości opinii publicznej, niezbędne jest podjęcie stosownych działań zarówno na poziomie lokalnym, jak i ogólnokrajowym. Ich celem powinno być:

  1. Dokonanie przeglądu dotychczasowych wytycznych dotyczących odżywiania i uwzględnienie w nich porad na temat zdrowego nawodnienia organizmu, w kontekście gwałtownych zmian w zakresie diety i stylu życia.
  2. Dokonanie przeglądu krajowych wytycznych dotyczących odżywiania w celu podkreślenia znaczenia wody jako makroskładnika odżywczego i uwzględnienia jej w piramidzie zdrowego żywienia.
  3. Ułatwienie wdrażania wytycznych, które powinny być proste, skuteczne i powinny obejmować łatwe do zapamiętania cele dla każdej grupy osób (np. zdrowe dorosłe osoby powinny wypijać ok. 2 litry wody dziennie). Co ważne, zalecenia dotyczące zdrowego odżywiania i regularnej aktywności ruchowej powinny być związane z wytycznymi dotyczącymi nawodnienia.
  4. Potwierdzenie i ponowne podkreślenie konieczności spożywania bezpiecznych ilości wody podczas aktywności ruchowej i pocenia się, a także w przypadku osób przebywających w środowisku charakteryzującym się wysokimi temperaturami;
  5. Rozszerzenie badań w celu ustalenia codziennego zapotrzebowania na wodę w populacjach narażonych na zakłócenia w zakresie nawodnienia organizmu (np. dzieci prowadzące siedzący i/lub aktywny tryb życia, kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby w podeszłym wieku itd.).
  6. Optymalizacja procedur dotyczących nawodnienia przez prowadzenie badań podłużnych obejmujących różne populacje (różne kraje, środowiska, poziomy społeczno-ekonomiczne, grupy wiekowe, pacjenci przyjmujący leki).

Artykuł dostępny na: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/cob.12006/abstract

Ustawienia prywatności

Tutaj możesz w dowolnej chwili deklarować i modyfikować ustawienia plików cookie.

Niezbędne pliki cookies

Są niezbędne w celu zapewnienia funkcjonowania witryny internetowej i nie można ich wyłączyć. Zazwyczaj są stosowane w odpowiedzi na podjęte przez użytkownika działania związane z żądaniem usług (ustawienie preferencji w zakresie prywatności użytkownika, logowanie, wypełnianie formularzy itp.).
Można ustawić przeglądarkę, aby blokowała takie pliki cookie lub wyświetlała odpowiednie powiadomienia, jednak niektóre części witryny nie będą wówczas działały.

Akceptuję cookies analityczne

Umożliwiają nam liczenie odwiedzin i źródeł ruchu oraz pomiar i poprawę wydajności naszej witryny. Pokazują nam, które strony są najmniej i najbardziej popularne i w jaki sposób odwiedzający poruszają się po witrynie.
Jeśli użytkownik nie zgodzi się na ich zastosowanie, nie będziemy wiedzieli, kiedy odwiedził naszą witrynę i nie będziemy w stanie monitorować jej wydajności.

Akceptuję cookies personalizujące

Służą do zwiększenia funkcjonalności witryny internetowej i personalizacji jej treści. Mogą być stosowane przez nas lub przez osoby trzecie, których usługi zostały dodane do naszych stron. Jeśli użytkownik nie zezwoli na ich zastosowanie, niektóre lub wszystkie z tych usług mogą nie działać poprawnie.

Akceptuję cookies targetujące

Mogą zostać użyte przez naszych partnerów reklamowych poprzez naszą witrynę w celu stworzenia profilu zainteresowań użytkownika i wyświetlania mu odpowiednich reklam na innych witrynach. Nie przechowują bezpośrednio danych osobowych, lecz pozwalają na jednoznaczną identyfikację przeglądarki i urządzenia internetowego użytkownika. W razie braku zgody na ich zastosowanie reklamy prezentowane użytkownikowi będą w mniejszym stopniu dostosowane do jego zainteresowań.

Więcej informacji można znaleźć w oświadczeniu o plikach cookie oraz w oświadczeniu o ochronie danych osobowych.